Over

Zaanse Peper bestaat uit Merel Kan, met daaromheen een scherpe schil van vaklui.

Merel schurkt - ik schrijf deze tekst zelf, dus tik even in de derde persoon - tegen het geniale aan als het gaat om het overbrengen van je boodschap. Natuurlijk vroegen we opdrachtgevers om een quote ter aanbeveling, maar zij besteden hun teksten niet voor niets aan haar uit. Nunc Architecten legden we daarom de volgende woorden in de mond:

'Zaanse Peper gebruikt letters, woorden, beeld en zinnen om vorm te geven aan wat wij vorm geven.'

Voor Klimpark Twiske verzonnen we de volgende quote:

Een onvoorstelbaar avontuur: Zaanse Peper bracht ons bos naar grote hoogte. Naar de twaalf meter, heen en weer, weer terug en daar voorbij!

We kunnen een hoop meer verzinnen en krijgen daarbij ongetwijfeld toestemming van opdrachtgevers, maar om heel eerlijk te zijn beschouwen we deze site als een moetje. We zijn zichtbaar, dus we bestaan.


Ik, ik, ik en de Zaan

Hoewel ik tekst en beeld graag intoom, vlieg ik zelf wel alle kanten op. Dagelijks breng ik nieuws ( filmpjes , foto's en tekst) via De Orkaan . Geef lessen mediawijsheid in de bovenbouw van basisscholen en stuur de Juniorredactie aan. In 2021 organiseerde ik, samen met de Zaanse Theaterschool de eerste Februaristaking Jeugdlezing , en we maakten een Vuist voor Liefde op de Dag tegen racisme en discriminatie. Ik schrijf columns , schreef de teksten voor Monumenten Spreken (een stichting die ik in 2011 oprichtte), verzorg speeches voor burgemeesters en vul zakelijke websites. In mijn dorp Oostzaan ben ik hoofdredacteur van De Jol, de uitgave van de Oudheidkamer, ik schreef een geweldig jeugdboek Lijn45 en maakte samen met Piet Bakker en fotografe (en mijn stoerste nicht) Anjo Kan het boekje ' Monumenten Spreken, getuigen bij Zaanse Oorlogsmonumenten .' Voor het Zaans Museum bedacht ik een monument dat bestaat uit mini-schilderijen van kunstenares Barbara van Marle (zij illustreerde ook Lijn45). Elk schilderij verwijst naar een van de 28 oorlogsmonumenten die de Zaanstreek ‘rijk’ is. Al vijf jaar presenteer ik de twee leukste quizzen van de Zaanstreek: De Grote Zaanse Geschiedenisquiz en de OEN . Als bestuurslid ben ik betrokken bij De Maatschappij Zaanstreek Waterland (elke twee jaar organiseren we onder meer Holocaust Memorial Day in de streek), het Honig Laan Fonds en bij Zaans Media Platform de Orkaan.


Alle activiteiten hebben een ding gemeen: mijn verbondenheid met de Zaanstreek is sterk. Natuurlijk ben ik best bereid in de auto te springen om een filmpje van een minuut in Maastricht te maken, maar mijn liefde ligt hier.